Ansiktsvatten, eller toner som det ibland också kallas, är en hudvårdsprodukt som används som en daglig rengöringsprodukt för ansikte och hals. Ett ansiktsvatten är till för att användas som ett sista steg i den dagliga rengöringsrutinen, men trots de många fördelarna är det många som glömmer bort att använda produkten.

Fem fördelar med att använda ansiktsvatten

  • Rengör porer och avlägsnar de sista resterna av makeup och smuts
  • Gör din hy fräsch
  • Vårdar
  • Förbereder för dag- och nattkräm
  • Återställer hudens pH

Så fungerar ett ansiktsvatten

Efter rengöring av ansiktet är det mycket viktigt att använda ett ansiktsvatten eftersom det återställer hudens normala fuktbalans och pH-värde. När du tvättar ansiktet öppnas porerna upp och med ett ansiktsvatten hjälper du till att rengöra porerna på djupet för att sedan se till att porerna sluts.

Ett ansiktsvatten hjälper även till att avlägsna de sista resterna av makeup och smuts som inte rengöringskrämen kommer åt att ta bort. Ansiktsvattnet fungerar med andra ord som en brygga mellan din vanliga rengöringsrutin och den efterföljande återfuktningsprocessen med serum och dag- eller nattkräm.

Olika typer av ansiktsvatten

Eftersom vi har olika hudtyper finns det en rad olika typer av ansiktsvatten på marknaden. Detta är för att du ska kunna hitta det ansiktsvatten som passar just din hy. Beroende på om vi har torr, känslig, normal eller fet hy behöver vi nämligen tillföra olika saker till huden.

Har du problemhy och lider av exempelvis akne eller andra orenheter kan du använda ansiktsvatten avsedda för just denna hudtyp. Dessa ansiktsvatten innehåller ofta salicylsyra och är exfolierande. Har du tvärtom mycket torr hy kan du istället använda ett ansiktsvatten som verkar extra fuktgivande.

Såhär använder du ett ansiktsvatten

Du kan köpa ansiktsvatten som är i antingen sprayform eller på flaska. Köper du ett ansiktsvatten i sprayform sprutar du helt enkelt ansiktsvattnet på ansiktet efter att du rengjort det och låter det torka. Har du istället ett ansiktsvatten på flaska kan du försiktigt hälla lite på en bomullsrondell och dutta försiktigt över hela ansiktet. Var noga med att applicera ansiktsvattnet över hela ansiktet och glöm inte bort näsvingarna och runt öronen där det ofta fastnar mycket smuts och makeuprester. När du applicerat ansiktsvattnet ska du inte tvätta av ansiktet utan låta det vara kvar på huden. När det torkat in är du redo för nästa steg i rengöringsrutinen, nämligen att applicera ansiktskräm.

Fem steg till perfekt hy

  1. Avlägsna makeup och smuts med hjälp av ansiktsrengöring eller makeup-remover
  2. Applicera ett ansiktsvatten anpassat efter din hudtyp
  3. Applicera serum
  4. Smörj in ögonpartiet med en speciell ögonkräm
  5. Smörj in resten av ansiktet med en fuktgivande kräm anpassad efter din hudtyp