Härliga dofter och så skön massage, det här är vad de flesta tänker på då de hör ordet aromaterapi men faktum är att den här hälsobehandlingen handlar om så mycket mer än god doft och beröring. Den viktigaste ingrediensen i aromaterapin är de eteriska oljorna som man blandar in i massageoljan och dessa har använts i flera tusen år i läkande syfte. Hur pass effektiv den här kroppsterapin blir beror på flera olika saker och det är mycket viktigt att man uppsöker en klinik där man verkligen jobbar på ett professionellt sätt.

Så fungerar aromaterapi

Det är alltså de eteriska oljorna som är det allra viktigaste inom aromaterapin och faktum är att dessa oljor har använts av många olika kulturer i medicinskt syfte. Greker, romare, kineser och indier har alla använt sig av olika oljor med distinkta dofter för att läka och hela. Man tar fram oljan från kärnor av frön, blommor, såväl som från rötter och kåda. De ämnen som man får från olika växter och plantor kommer att ta sig in i kroppen via huden då man masserar och dessutom så får man i sig en hel del via luftvägar då man andas in de starka dofterna. Under aromaterapi så kan den som ger massagen välja att förstärka effekten genom att förånga oljor i samma rum.

Doften av oljorna är också viktig för den påverkar hur vi känner oss. Det är välkänt att vårt luktsinne är kopplat till både känslor och minnen så på så vis så kan man säga att själva doften också har en effekt.

Rätt typ av behandling

Det är inte så att alla eteriska oljor fungerar precis likadant på varje person. Om man till exempel får aromaterapi som hjälp då man föder barn så är det otroligt viktigt att behandlingen utförs försiktigt och med rätt doft. Om man inte tycker om en viss lukt så blir det inte trevligt att masseras med den så den som utför aromaterapin måste vara väl medveten om varje patients individuella behov. Det kan också vara obehagligt att utsättas för alltför intensiv behandling med alltför starka oljor. Med tanke på detta så ska man välja noga då man är ute efter en klinik som kan massera med aromatiska oljor. Även om man kanske först och främst tänker sig att det här blir en skön avkoppling så kan det vara klokt att samtidigt dra nytta av de läkande egenskaper som metoden faktiskt besitter.

Regelbundna behandlingar

Idag så är det många som lider av stress och de följdsjukdomar som kommer av stressen. Om man planerar in regelbundna aromaterapibehandlingar så kan man motverka de dåliga effekterna av stress och stärka hälsan avsevärt. Dessutom så är det riktigt trevligt att få en stunds avkoppling med dofter som påverkar både kropp och själ på ett väldigt positivt vis.