De flesta är medvetna om att ärtor är nyttiga men det är inte alla som tycker att det är gott med ärtor till maten. Man måste inte vara tokig i ärtor för att kunna dra nytta av ärtprotein som är ett fullvärdigt proteintillskott som har väldigt lite fett och kolhydrater. Det här är ett proteintillskott som man kan ta för att man kanske är allergisk mot andra varianter eller som ett gott komplement. Den som bygger på gymmet kan dra stor nytta av ärtproteinet såväl som den som vill få i sig mer protein i till exempel smoothies. Om du vill veta mer om ärtprotein och andra former av protein så rekommenderar vi att du besöker Protein.nu som har gott om information om olika slags proteiner och deras användningsområden.

Vad är ärtprotein?

Ärtproteinet är vegetabiliskt och kommer från gruppen baljväxter där vi även finner sojabönor, bönor, kikärter, linser och jordnötter. Ärtprotein har ett väldigt högt biologiskt värde och då man tar fram proteinet så kommer man att separera detta från kolhydraterna som finns naturligt i ärtorna. I proteinet så får man den viktiga aminosyran arginin som är bra för den som sysslar med mycket träning. Det här är en essentiell aminosyra som skapar kväveoxid i kroppen och som är med och ökar på blodcirkulationen och som kan ha ett visst inflytande på det muskeltryck som uppstår vid träningstillfällen.

Hur används ärtproteinet?

Från ärtor så kan man ta fram protein, stärkelse och fibrer som sedan kan användas i olika typer av livsmedel och produkter. Man brukar till exempel lägga till ärtprotein till produkter som korv, hamburgare och leverpastej. Proteinet kan också förekomma i livsmedel som pasta utan gluten och pasta som har en lägre andel kolhydrater. I vissa fall så använder man sig även av ärtproteinet i brödtillverkning.

Det är så att ärtorna kan vara ett bra val för den som är allergisk mot andra typer av proteiner som till exempel vassle men man kan inte räkna 100 % med detta. Det är rätt vanligt att ärtproteinpulver marknadsförs som bra val för den som är allergisk mot ägg och soja och för de flesta så är det här en smart lösning. Om man är allergisk mot andra baljväxter som jordnötter så ska man dock vara lite försiktig med att använda sig av ärtproteinet och säkra sig om att man inte får en allergisk reaktion av det innan man ger sig på regelbunden användning.

Om du är vegetarian eller vegan så kan det här proteinet vara ett bra sätt att se till att kroppen får de näringsämnen som den behöver. Det är enkelt att tillsätta ärtproteinpulver till en drink som man blandar ihop. Många använder sig av detta som mellanmål eller som bra grund inför intensivare träning där kroppen kan behöva lite mer för att orka med och för att man ska kunna få till effektivare muskelbygge.