Den som vill gå upp i vikt vet att det gäller att äta rätt och träna regelbundet. Det sista en seriös idrottare vill se är en viktökning på grund av fett eller vatten så det gäller att jobba på ett medvetet sätt. För att lyckas med målet om fler muskler så gäller det förstås att träna på rätt sätt och att följa ett program. Det bör finnas utrymme för vila och perioder då man kanske inte klarar av att träna lika intensivt utan att detta ska leda till att man förlorar de fina framsteg man gjort. Den som vill gå upp i vikt utan fokus på muskler bör också tänka på ett hälsosamt sätt och undvika produkter med socker och fett.

Undervikt

Om man lider av undervikt så beror detta på att man bränner mer energi än vad man får i sig. Det här kan hända då man kanske tränar intensivt eller om man helt enkelt har dåliga matvanor. Dessutom så kan undervikt bero på sjukdom som Anorexia men i detta fall så gäller det att skaffa professionell hjälp och inte att själv försöka sätta ihop en ny diet som ska råda bot på undervikten.

Viktökning av vatten, fett eller muskler?

Även om man kan uppleva att fett är något man helst inte vill se på sin kropp så gäller det att inse att fett faktiskt behövs. Kroppen använder fettet för att bilda könshormon och för att hjärnan ska fungera. Man kan bli deprimerad av att vara underviktig och det blir mycket svårt att bygga muskler. Om man äter normalt men ändå inte ser en viktuppgång så gäller det att äta mer av det som är nyttigt för kroppen. Dessutom så bör man se på hur ofta man äter. Det kanske räcker med att lägga till en måltidsersättning på eftermiddagen för att få ordning på vikten.

Smarta kosttillskott

Idag så finns det riktigt smarta kosttillskott som innehåller proteiner och annat som är bra för den som vill gå upp i vikt och bygga muskler. Man kan ju inte äta hur mycket biff som helst och då kan preparaten som ger de nyttiga proteinerna vara ett utmärkt sätt att se till att man får de byggstenar som kroppen behöver för att man ska få fler muskler och få ut det mesta möjliga av träning.

En hållbar livsstil

Att gå upp och ner i vikt som en jojo är inte hållbart eller bra för kroppen. Det här ska man tänka på. Det gäller att fråga sig varför man vill ha en viktuppgång och att förstå hur man sedan ska ligga kvar på en bra nivå. Det kan löna sig att tala med en dietist om det är så att man ser att man bränner bra mycket mer energi än vad man får i sig. Beroende på målet med viktuppgången så kan olika typer av mat rekommenderas. Det kan dock sägas att skräpmat med onyttiga fetter och mycket socker aldrig är ett bra alternativ oavsett varför man har ett behov av att gå upp i vikt.