När honungsbina är ute och samlar in honung från blommor så plockar de även med sig pollen från samma blommor. Pollenet samlas i fickor på binas ben och när ett bi väl kommer tillbaka till sin kupa så kan man med rätt utrustning skrapa av dessa pollen, och det helt utan att skada bina. På engelska så kallas bipollen för bee pollen och ibland så finner man även svenska bipollenprodukter som har det engelska namnet. Det finns flera olika anledningar till att hälsomedvetna använder sig av det här kosttillskottet, och en av de främsta är att man får så mycket näring och viktiga vitaminer och mineraler från en liten del pollenkorn. Med bipollentillskott så kan man uppleva att man får mer energi och det kan till och med vara så att hösnuva kan lindras om man behandlar med detta tillskott i god tid och på rätt sätt.

Näringsrika bipollen

Rent praktiskt så består bipollenet av nektar och hanfröer som har funnits på de blommor och växter som honungsbiet har besökt för att samla in honung. I detta pollen så finner vi hela 22 aminosyror, en massa olika vitaminer, enzymer, flavonoider och till och med över 25 olika mineraler. Faktum är att man får fler vitaminer via bipollenet än vad man får från frukt och grönsaker. Den som tränar kan verkligen dra nytta av nyttiga bipollen som ger protein, kolhydrater, fett och fibrer. Det är faktiskt så att det mesta av vad kroppen behöver i form av enzymer och ko-enzymer finns i dessa pollen, så de är verkligen något att lägga märke till för den som av olika anledningar behöver få i sig mer och bättre näring.

Hur äter man bipollen?

När man vill äta bipollen så gäller det att avgöra om man tycker om smaken eller inte. De flesta tycker om smaken, men om man inte gör det så kan det vara klokt att blanda pollen med juice, yoghurt eller något annat som har en smak som man gillar. Rent praktiskt så kan man blanda bipollent med vatten men då kommer man förstås att känna av smaken ordentligt. En del strör lite av detta kosttillskott över flingor och annat som äts med kvarg, filmjölk eller yoghurt.

Bättre hälsa med hjälp av bin

De enzymer som kommer med pollenet hjälper kroppens funktioner på lite olika sätt. Dels så kan man se att de är med och ser till att matsmältningen fungerar som den ska och det kan vara ett plus för den som lägger om sin diet och vill gå ner i vikt. Det finns också de som tar detta bipollentillskott för att motverka åldrandets effekter. A vitamin anses till exempel vara bra mot rynkig hud.

Proteinerna som man får i pollen är förstås bra för musklerna, både vad gäller tillväxt och återhämtning. Andra hälsofördelar som sammanlänkas med bipollen är:

  • Stärkt immunförsvar
  • Bättre koncentration
  • Bättre minne
  • Ökad sexuell lust
  • Mindre aptit
  • Ökad ämnesomsättning
  • Mer energi
En annan sak som är mycket spännande med dessa pollen är att det kan vara så att de kan fungera mot hösnuva. Om man tar pollen som kommer från en lokal källa under några veckors tid innan vårens blomning så kan det lindra allergibesvären och i vissa fall fullkomligt bota dem.

Är det säkert?

Bipollenpreparat är säkra för de allra flesta, men om det är så att du är pollen allergisk så ska du vara lite försiktig. Börja med att utföra tungtestet vilket går ut på att man lägger lite av bipollentillskottet på tungan för att se om detta leder till irritation i svalget och i bihålorna. Om detta inte sker så ska det gå alldeles utmärkt att använda sig regelbundet av bipollen för att njuta av alla de hälsofördelar som de kan ge.