I Norden så har björken alltid varit en källa till hälsa och vi har använts oss av allt från björksocker till aska från det brända träet för att må bättre. Idag så behöver man inte elda björkklabbar och skrapa ut askan för att få tillgång till björkaska då man kan köpa färdig aska från hälsokostbutiker. Den aska som säljs kommersiellt är torrdestillerad och inte skrapad ur någons eldstad! Det finns lite olika teorier omkring varför den här askan har så goda hälsoeffekter. Man pratar ofta om att björkaskan kan hjälpa kroppen med PH-balansering vilket i sin tur kan ha en positiv effekt mot olika sjukdomar.

Björkaskan kan ha många fina hälsoeffekter men den är först och främst en bra källa till kalium och har även god effekt mot vattenansamlingar i kroppen.

Vad finns i björkaska?

Björkaskan är väldigt basisk och det kan vara en hjälp för organ som kanske har blivit översyrade. Det här kan leda till att kroppens förmåga till rensning effektiviseras och att man snabbare kan bli av med syror och gifter vilket gynnar hela kroppen då det kan göra det lättare för cellerna att ta till sig den näring som de behöver. Om man ser på de ämnen som finns i björkaska så rör det sig om en rad mycket viktiga mineraler som till exempel järn, koppar, selen, zink, kalium, fosfor, kalcium, krom och mangan.

Så använder du askan

För att använda askan så ska man blanda den med en större mängd kokande vatten. Det här gör man enklast genom att tillsätta omkring 2-3 matskedar till 1-1.5 liter vatten i ett kärl som är rostfritt och sedan koka upp. När blandningen har kokat under en kvarts tid så ska man låta den stå och kylas av. Efter detta så kan man filtrera blandningen och spara den rena vätskan i en glasflaska som man förvarar kallt i kylskåpet. Man använder sedan detta avkok och det går bra att ta någon matsked eller två, 1-3 gånger per dag. Det rekommenderas att man tar avkoket en stund innan man äter eller några timmar efter det att man har ätit.

Finns det faror med askan

Du har kanske hört att det inte rekommenderas att man tar björkaska för att björkar kan innehålla gifter och då särskilt cesium 137 som släpptes ut efter katastrofen i Tjernobyl och spreds över hela Skandinavien. Det här är något som du bör tänka på om du vill göra din egen björkaska men knappast något att bekymra sig om då du köper färdig aska på burk från hälsokosten. Det man ska tänka på är hur man använder sig av askan. Det är till exempel inte bra att få den i ögonen då den där kan ha frätande effekt så var försiktig då du öppnar och hanterar burken med askan.