Den som tycker att det är fint att ha lite färg året om men som inte har råd med att åka på solsemester varannan månad bör se lite närmre på hur intag av betakaroten kan vara ett sätt att bli brun längre och snabbare. Betakarotenet är en slags antioxidant som man finner naturligt i grönsaker och frukt. Kroppen behöver det här ämnet för att skapa vitamin A. Den som kan engelska tänker genast på morötter, carrots, i och med att man på engelska hör att den här grönsaken är rik på betakarotenet. Du kan läsa mer om betakaroten på betakaroten.nu där det finns en hel del information om detta naturliga ämnes unika egenskaper och effekter.

Vad är betakaroten?

Betakarotenet är alltså något som vi finner naturligt i grönsaker som har gott om färg som till exempel morötter. Ämnet är antioxiderande och används av kroppen för att skapa A-vitamin. Kroppen kommer bara att använda det som behövs och resten kommer att lagras i fettvävnaden. När det här händer så kan hudens färg påverkas på så vis att man får en stor ansamling av betakaroten i underhuden varpå en brunare ton uppstår. Man kan ta betakaroten tabletter för att få den här effekten så det är inte så att man måste börja äta en massa grönsaker och morötter för att öka mängden som lagras under huden.

Betakaroten och solning

Det stämmer att man kan få en gulbrun ton i huden av att få i sig mer av detta ämne men det här är inte det enda som kan vara intressant för den som tycker om att sola. Man har nämligen kommit fram till att betakarotenet kan vara en hjälp för kroppens celler att skapa ett naturligt skydd mot solen, nämligen melaninet. Melanin är det ämne som gör att vi ser bruna ut och det är också detta som gör att vi kan bli brunare när huden utsätts för sol. Nu gäller det dock att inse att melaninet i sig inte kommer att ge ett fullgott skydd mot solens strålar. Även om man blir brunare så får man inte glömma bort att huden behöver skydd mot de skadliga stålarna som kommer från solen och det skyddet får man enbart med en bra solkräm så det är inte särskilt lämpligt att byta ut solkrämen mot morötter eller betakaroten tabletter.

Hur mycket ska man ta?

Precis som med allt annat så ska man inte överdriva intaget av betakaroten, och det oavsett om man väljer att äta mer grönsaker eller om man använder sig av ett smart kosttillskott. Kom ihåg att man måste börja cirka 10 veckor i förväg för att se resultat så det är inte så att man samma vecka som man åker på solsemester kan ladda med betakarotenet för en bättre solbränna. Då du väljer bra betakaroten tabletter så får du information om hur många du ska ta och hur ofta. Håll dig till dessa instruktioner och överdriv inte. Med rätt dosering så kan du se fram emot ett friskt och brunt resultat. Kom också ihåg att vi alla har olika hud-typer och det kommer också att vara en faktor för hur brun du blir och vilken färgton du får med eller utan betakarotenet.