Kan man verkligen bli lyckligare av hälsomat? Det finns de som påstår att rätt typ av kost påverkar sinnet och de har nog inte helt fel för det är rentav vetenskapligt bevisat att olika näringsämnen påverkar vår hjärna på olika sätt, så det ligger nog en hel del i det där med att man blir vad man äter. När det gäller kakaonibs så finns det god anledning till att förvänta sig ett gott sinnelag av att då och då få i sig lite av denna rena choklad. I och med att man bara äter själva chokladen som har de viktiga näringsämnena och undviker saker som socker så kan det faktiskt vara så att man blir lyckligare av att äta kakaonibsen…

Vad är kakaonibs?

Ordet kanske låter lite främmande för den som inte förknippar nibs med små ätbara bitar. Kakao vet vi ju vad det är och kakaonibs är alltså små chokladbitar som kommer direkt från kakaobönan och som är utan tillsatser som socker och fett som man använder då man tillverkar chokladkakor. Smaken på nibsen är god och mild men inte söt vilket kan vara svårt för den som är van vid att äta söt choklad till mellanmål. Därför så kan det vara klokt att kombinera kakaonibsen med andra ingredienser och skapa smoothies med bättre smak och så det crunch som man får av nibsen.

Vad är det som är så nyttigt?

I kakaonibsen så finns det flera hundra olika näringsämnen. Här får vi järn som är så viktigt såväl som magnesium som kan ha en avslappnande effekt på vår kropp och våra muskler. Det är också välkänt att kakao innehåller antioxidanter såväl som flavonoider och det här anses ha en mycket nyttig effekt på vår kropp. Ämnet tryptofan som finns i kakaobönan omvandlas till serotonin i vår kropp och det här är en av anledningarna till att man brukar rekommendera mörk choklad som ett sätt att bli på bättre humör. Man kan helt enkelt bli av med nedstämdhet genom att knapra kakaonibs då och då. Om det här beror på att man får vackrare hår och naglar tack vare det svavel som finns i nibsen eller för att man slipper det socker som man hade fått i vanlig choklad kan vara svårare att avgöra. Viss placeboeffekt får man förstås också då man vet att nibsen ger vitaminer, mineraler, proteiner och kolhydrater.

Man kan använda sig av kakaonibsen på så många olika sätt. Som strössel över glass och till och med till salladen. En del väljer att ha med sig en påse för att få sig ett gott litet mellanmål då och då som piggar upp och ger en skön känsla. Kakaonibs är lätthanterliga så de blir en tillgång både hemma i köket och då man är på resande fot.