Hampa är en av de grödor som har odlats och nyttjats väldigt länge och av folk från världens alla hörn. Växten har använts och förädlats i flera tusen år. Växtfibrerna har använts för att tillverka rep, nät och tyg och själva plantan används även för sina medicinska egenskaper. Fröna innehåller höga halter av protein och vitaminer, bland annat E-vitamin. Örten är mycket tålig och kan växa i de flesta klimatzoner. I Sverige kan plantan bli omkring två meter hög om den har gynnsamma förutsättningar. Det finns olika typer av hampväxter, den så kallade industriella hampans frön innehåller mycket låga mängder av de narkotiska ämnen som i dagligt tal kallas för cannabis. De sorter av hampa som är lagliga att odla i Sverige finns på jordbruksverkets hemsida och dessa odlas ofta för den industriella framställningen av hampolja.

Vad är hampaprotein?

Proteinet i hampa hittar man i plantans frön. 100 gram pulver innehåller hela 49 gram helt naturliga proteiner. Fröna innehåller så mycket som ett tjugotal aminosyror och alla de åtta som räknas till de essentiella vilket gör detta till ett fullvärdigt, vegetabiliskt protein. Förutom aminosyror får man även i sig viktiga mineraler som kalium, fosfor, kalcium och magnesium och naturliga källor av fiber. Det här proteinet innehåller även omega 3 och omega 6 i precis den balans som kroppen behöver.

Fördelar med hampaprotein

Detta är en helt naturlig produkt utan vare sig tillsatser, färgämnen eller konstgjorda smakämnen. Det är en av de få vegetabiliska livsmedel som innehåller fullvärdigt protein och alltså är en lika bra proteinkälla som kött. Andra proteinpulver som kommer från mjölkprotein, till exempel vassleprotein eller kasein kan vara svårsmälta och ge problem med magen. Dessutom innehåller de ofta en mängd onaturliga, kemiska tillsatser. Till skillnad från mjölkprotein är proteinet från hampa helt laktosfritt, glutenfritt, och det innehåller vare sig soja eller hexan så allergiker kan använda sig av det utan problem. Proteinämnet framställs genom att man tar fröna genom en malningsprocess för att avlägsna kolhydraterna. Jämför detta med att framställa vassleprotein där det krävs flera steg av förädling både med hjälp av värme och kemikalier för att få fram en färdig produkt.

Hur får man i sig hampaprotein?

En nackdel med att välja en helt naturlig produkt är att det inte finns en uppsjö av olika smaker att välja mellan som man får när man väljer ett kemiskt, framställt proteinpulver. Smaken påminner om gräs eller torkade nötter och för de flesta tar det lite tid att vänja sig vid detta. Man använder hampaproteinpulvret precis som alla andra proteinpulver. Blanda det med vatten eller juice för smakens skull och drick som en proteindrink, mixa med frukt och bär för en proteinrik smoothie, eller strö det över din tallrik med fil. Eftersom hampa är naturligare än vassle och kasein är det lättare för kroppen att tillgodogöra sig och man behöver inte ta lika stora mängder. Innan du väljer produkt så kan jag rekommendera sajten Hampaprotein.nu som testat och recenserat de bästa och billigaste på marknaden.