Ja, man kan överdosera vitaminer och mineraler, och det är sällan smart att börja ta kosttillskott hur som helst. Den som är frisk och håller en normal diet behöver för det mesta inte en massa extra vitamintillskott. Under tidsperioder så kan det dock vara bra att lägga till vitaminpiller till kosten som till exempel under vintern då man kan behöva mer av vitamin C och D samt under graviditet då man behöver mer järn. Man kan alltid diskutera saken med sin läkare och få en individuell plan för den typ av tillskott som man bör lägga till den vanliga maten.

Vitaminer på naturlig väg

Det bästa är förstås om man kan få vitaminer och mineraler på naturlig väg. Det är svårare att överdosera vitaminer när de kommer som en del av maten som man får i sig. Tar man däremot kosttillskott så kanske man begår misstaget att man tänker sig att man står på noll för ett visst vitamin- eller mineralämne. Det gör man sällan, men det finns förstås sådant som vi i Sverige kan ha brist på. Ett gott exempel på detta är vitamin D som man får naturligt via solen. För att få i sig tillräckligt så ska man sola större delen av kroppen under minst en halvtimmes tid och det är ju minst sagt svårt under molniga vinterdagar. Många menar att det här är ett vitamin som man inte kan överdosera och särskilt inte då man håller sig till de rekommendationer som ges på vitaminburken.

Farligt med för mycket

Man måste inse att även om det handlar om naturliga ämnen som finns i vår mat och livsmiljö så är de inte ofarliga då man får i sig för mycket. Är det så att man verkligen har överdoserat vitaminer så kan det rentav vara läge att söka hjälp för att bli magpumpad så snart som möjligt. Annars finns det nämligen risk för allvarliga problem till följd av att kroppen inte kan hantera en alltför stor mängd av vitaminämne på en gång.

Skydda barnen!

Har man barn så får man inte lämna vitaminerna på ett ställe där de kommer åt dem. Det är rätt vanligt att man ger sina barn kosttillskott med vitamin C och andra viktiga mineraler och det här är tillskott som är formade som godis. Detta leder till att barnen tror att alla vitaminer och kosttillskott är godis och får de fatt i din vitaminburk så kan de mycket väl få för sig att ta en näve full och bjuda kompisarna på samma sak. Det här är otroligt farligt. Har man tur så leder en överdos på C vitamin till lite ont i magen och kanske diarré, annars så får man kanske ta ett helt gäng ungar till sjukhuset för att snabbt ta hand om vitaminpiller som de inte borde ha satt i sig.

För att undvika överdoseringar så ska man alltså ha noga koll på hur mycket man får ta och när, och man ska hålla sina vitamintillskott långt bort från barns nyfikna händer. Vitaminochmineral.se är en sajt där man tagit upp den rekommenderade dagliga dosen för varje vitamin & mineral. Gå in där och se så att du inte får i dig för mycket eller för lite!