Kesella är egentligen namnet på varumärket som är så populärt i Sverige, och produkten det handlar om heter egentligen kvarg. Både kvarg och keso, som tekniskt sett även kan heta grynost eller cottage cheese är två sorters färskost. De framställs på lite olika sätt men båda två är populära val bland folk som tränar mycket eller helt enkelt prioriterar att äta hälsosamt. Båda innehåller rikligt med protein och går att variera i all oändlighet genom olika smaksättningar. Vad är då skillnaden?

Vad har kesella för näringsinnehåll?

Kvarg är en färskost som framställs på surmjölk. Koaguleringen av mjölken har alltså skett med mjölksyrebakterier så att det fasta ämnet vassle skiljs från vätskan och man kan tillverka den slutgiltiga produkten. Osten har en lite syrlig smak och påminner en hel del om tjock, trögflytande grekisk yoghurt. Olika fetthalter får man fram genom att tillsätta grädde under tillverkningen och det är en smaksak vilken fetthalt man föredrar.

Lättvarianten

Äter man 100 gram av versionen med 1 % fett får man i sig runt 75 kalorier fördelade på:

 • 12,7 gram protein
 • 1 gram fett
 • 3,6 gram kolhydrater

Varianten med 10 % fett

Väljer man att äta 100 gram av sorten som har full fetthalt innehåller det 152 kalorier uppdelade på:

 • 10 gram protein
 • 10 gram fett
 • 2,9 gram kolhydrater

Vad har keso för näringsinnehåll?

Den här färskosten har en grynigare konsistens och är mildare i smaken. Man framställer osten med vanlig mjölk och ystningen sker med hjälp av löpe. Under tillverkningen tillsätts grädde och lite salt för att få en rund och mjuk smak. Strukturen med de små kornen får man fram genom att låta vätskan rinna bort men inte pressa samman ostmassan.

Lättvarianten

Den fettfattiga versionen har 1,5 % fetthalt och 100 gram ger 70 kalorier. Näringsinnehållet är:

 • 12 gram protein
 • 1 gram fett
 • 3,1 gram kolhydrater

Standardvarianten

100 gram av den vanliga sorten som har en fetthalt på 4 % innehåller 93 kalorier fördelade på:

 • 12 gram proteiner
 • 4 gram fett
 • 2,1 gram kolhydrater

 

Vilket är bäst ur näringssynpunkt?

Detta är två färskostar som båda innehåller gott om protein. Proteinet i mjölkprodukter består av kasein. Kaseinprotein kallas även för det långsamma proteinet eftersom det stannar kvar i matsmältningssystemet länge och ger ett stadigt tillskott av små mängder protein i flera timmar. Detta gör att man får en ökad mättnadskänsla. Även fett ger en lång mättnadskänsla och om man vill begränsa sitt intag av kolhydrater får man minst av den varan om man väljer fullfett varianten av keso. Kvarg med högre fetthalt innehåller dock lite mer protein men även lite mera fett så det beror på ens individuella preferenser vad som passar bäst.

Vad smakar godast?

Båda två är produkter som finns i smaksatta varianter men där får man oftast även socker och tillsatser på köpet och det är busenkelt att smaksätta själv. Vilken typ av ost man fördrar får man prova sig fram till. Oavsett vilken man väljer så passar det att blanda i bär, frukter, nötter, mandlar eller kanske grönsaker.