Det är väldigt många som då och då upplever värk i muskler och i leder. Man behöver inte vara elitidrottare för att ha behov av smärtlindrande salva. En mamma som alltför kort tid efter födseln utsätter ryggen för stora påfrestningar kan också uppleva att det gör väldigt ont och att något måste göras snabbt för att lindra värken. Det är i dessa lägen som det är smart att ha liniment hemma. Liniment är receptfria och det finns flera olika varianter. Och de flesta vet precis hur Tigerbalsam doftar. Doften är faktiskt rätt viktig för man har sett att den kan vara med och påverka blodcirkulationen på ett positivt sätt.

Vad är liniment?

Rent praktiskt så är det så att liniment kommer som salva som man kan massera in i huden där det gör ont. Olika liniment har olika aktiva substanser som gör att man får smärtlindring för muskler och leder. I Tigerbalsam så är det kamfer och mentol som ser till att blodcirkulationen stimuleras medan Linnex har capsaicin och mentol. Linimenten kan användas i flera syften som till exempel för att bota förkylningsbesvär och för att lindra insektsbett. Tigerbalsam har en sammansättning som har inspirerats av kinesisk medicin och det har tillverkats sedan tidigt 1900-tal av företaget Haw Par som ligger i Singapore. Linnex har en variant som är lite hårdare och som kommer som ett stick vilket gör det mycket lätt att applicera.

Så använder man linimenten

Det är lätt att applicera ett liniment och man kan själv massera in salvan över det område som gör ont eller be en vän om att hjälpa till. Det är inte alltid så att man måste hålla på och massera för att få effekt. Om man använder sig av Linnex så räcker det med att stryka på ett eller två lager för att salvan ska ta sig in i huden och ge den önskade effekten. Linimentkrämen ger en värmande känsla i huden och det här är mycket behagligt. Dessutom så kommer doften av mentol att ge en uppiggande effekt.

Vem kan dra nytta av liniment?

Alla kan dra nytta av linimentkräm! Det här är en produkt som bör finnas i varje medicinskåp då den har ett så brett användningsområde. Det man ska tänka på är att skaffa ett liniment av god kvalitet som man förvarar på rätt sätt. Håll ett öga på bäst före datum och kassera salvan då den har blivit för gammal. När det gäller små barn så ska man vara lite försiktig för det här är trots allt en kraftfull kräm och precis som att du inte serverar ett litet barn chilipeppar så ska du inte ge det fri tillgång till Tigerbalsam eller Linnex. Om man har ont efter träning eller på grund av att man har lyft på fel sätt så kan det vara mycket klokt att själv behandla med linementsalvan för att på så vis få omedelbar lindring. Det här är inte istället för att gå till doktorn eller till en sjukgymnast, men det är ett väldigt bra komplement som man kommer långt med.

Uppdatering 2017: Läs den långa artikeln om liniment på Rehabguiden.se om du vill ha djupgående information tillsammans med tips.