Den som behöver glutenfri mat och som ändå vill baka kan använda sig av mjölet som görs av mandlar. Det här mjölet innehåller omkring tio gånger mindre kolhydrater än vanligt mjöl och är dessutom rikt på energi och proteiner. Man kan ofta byta ut vanligt mjöl mot mandelmjöl för att på så vis få nyttigare mat och det ska tilläggas att det här mjölet ger en otroligt god smak oavsett om det rör sig om ett bakverk eller om att man vill panera fisken på ett nyttigare sätt.

Så görs mandelmjöl

Mandelmjölet görs på mandlar som blancheras för att sedan malas ner till mjölform. Det är viktigt att förstå att den typ av mandel som används kommer att påverka den typ av mjöl som man får. Fetare mandlar bör ge mjöl som innehåller mindre kolhydrater så det kan finnas skillnader mellan olika märken beroende på var de får sina mandlar ifrån. Det här ska man tänka på då man väljer märke om det är viktigt med en låg halt av kolhydrater. Något som är bra att tänka på är att mandelmjöl även innehåller omega 6 som man inte bör hetta upp alltför mycket då det kan leda till oxidering vilket inte är så hälsosamt.

Bättre än vanligt mjöl

Det som gör att mjölet som görs på mandlar är bättre än vanligt mjöl av vete är att det inte har så mycket kolhydrater och även att det är fritt från gluten. Det är inte bara den som är allergisk som kan må bra av att begränsa intaget av gluten så här finns det en tydlig fördel. Det man ska tänka på är att man inte bör använda sig av mjölet av mandlar i samma utsträckning som det vanliga vetemjölet på grund av att oxidationen av omega 6 inte är så nyttig.

Vem bör använda sig av mandelmjölet?

Den som vill undvika spannmålsprodukter, som är allergisk mot gluten eller som går på en diet där man minskar antalet kolhydrater kan dra nytta av att byta ut vanligt vetemjöl mot mandelmjölet. Det här är en mjöl-sort som passar särskilt bra för söta bak, så när man ska baka lussekatter, bullar och makaroner så är det ett mycket bra val även för den som kanske inte går på en diet men som gärna vill få den bästa smaken på sina bakverk. Sedan så är det ju idag rätt vanligt att man har familj eller vänner som inte äter kolhydratrik kost och då så är det förstås bra att man fortsatt kan bjuda på mat och bakverk genom att använda sig av den här mjölvarianten. Det här är alltså ett mjöl för alla som vill ha ett alternativ som är gott och hälsosamt.