Är du en av dom som alltid blir trött när höstens mörka drag omfamnar vår himmel? När det är mörkt då du går upp och när du kommer hem från jobbet? Det är inget konstigt, och det är ingenting fel på dig, alla reagerar så! Men det finns en del tips som kan göra dig lika pigg och kry som om det vore en solig sommardag i juni. Här nedan kommer jag sammanfatta mina bästa tips så att du också kan njuta av hösten och vinterns mörker!

6 tips för att motverka höstdepression och trötthet

  • Köp D-vitamin tillskott! Du kanske har hört många som säger att tillskott inte är någonting man behöver om man äter en bra kost. Och i regel stämmer det. D-vitamin finns bland annat i livsmedel såsom: sill, lax och mjölkprodukter. Däremot så är det oerhört svårt för oss som bor i Sverige att få i oss en tillräckligt stor dos av vitamin D utan att vistas i solen. Och sol är det inget överflöd av på hösten/vintern. Du kan läsa mer om Vitamin-D här.
  • Rör på dig! En av de viktigaste faktorerna för att vara både frisk och pigg under vinterhalvåret är att träna. Allt från styrketräning och kondition till powerwalks eller vanliga promenader kommer gynna dig!
  • Vistas ute när det är ljust! Om du bara sitter inomhus under de timmar det är ljust så kommer du garanterat bli tröttare, kroppen behöver förutom daglig motion få se ljus för att må bra.
  • Sov mycket! Under vinterhalvåret är det extra viktigt att du får en bra sömn varje natt. Det bästa är om du går upp & lägger dig ungefär samma tid varje dag i veckan. På helgerna kan man skämma bort sig själv lite men genom att sova en regelbunden tid varje dag ger det din kropp balans och ökad energi.
  • Ät nyttig mat! Det borde vara en självklarhet att äta en hälsosam kost året om. Men om du äter oregelbundet och har dåliga kostvanor kan det leda till en tröttare DU. Tänk då på att få i dig alla de livsviktiga vitaminer och mineraler varje dag och kombinera med kolhydrater, protein och fett.
  • Vitaminer & mineraler. Har du brist på vitaminer och mineraler så kommer du vara trött oavsett årstid. Och det kan vara bra att köpa ett multivitamin-tillskott om du känner att du inte får i dig tillräckligt av dessa.

Njut nu av hösten! 🙂

höst