Den som sitter långa timmar framför en datorskärm och som kanske inte är så noga med att dagligen smörja in huden kan drabbas av torr hy och då gäller det att behandla på ett effektivt sätt. Något som rekommenderas av många är nattljusoljan som man utvinner ur växtens nattljus fröer. Man kan använda oljan utvärtes såväl som invärtes, och den fungerar bra mot mer än torr hud. När man först började använda sig av den här oljan så insåg man att den hade smärtlindrande egenskaper, men idag så vet vi att nattljusolja inte bara fungerar som lugnande salva på irriterad hud. Du kan läsa mer om detta på nattljusolja.nu.

Vad är nattljusolja?

Idag så är det mycket vanligt att man intar nattljusolja som ett kosttillskott och då är det främst omega 6 fettsyrorna gammalinolensyra, som förkortas som GLA, och linolsyra som man är ute efter. GLA är en fettsyra som hjälper till med bildandet av signalämnen i vår kropp. Nattljusoljan erbjuder även viktiga omega 3. Växten med namnet nattljus kommer från början från Nordamerika men odlas idag på flera håll i världen. Namnet kommer sig av att växten har en gul blomma som är som vackrast under nattetid. Blomman lever bara en dag och den kan även ses i svenska trädgårdar.

Oljan från den här växten kommer för det mesta från länder som England och Kina där man odlar nattljusväxten kommersiellt. Genom att kallpressa fröerna så får man fram de viktiga fettsyrorna som är så bra för vår kropp.

Vikten av omega 3 och 6

Omega 3 och omega 6 är så kallade essentiella fettsyror vilket betyder att vår kropp inte kan tillverka dessa syror på egen hand. Vi måste alltså få omega 3 och 6 via kosten. De här fettsyrorna kommer att vara med och fungera som byggstenar i våra cellmembran och de har stor influens på membranens struktur. Det är just GLA som man fokuserar på då det handlar om nattljusolja eftersom nattljusväxten är en så bra naturlig källa till denna essentiella fettsyra.

Invärtes eller utvärtes

Det är viktigt att tänka på hur den nattljusolja som man köper ska användas. Det finns varianter som går att använda både invärtes och utvärtes, men det finns också oljor som man bara kan använda på huden vid torr hud och andra hudproblem. Den här oljan rekommenderas också för den som har problem med mjäll och den ingår ofta som ingrediens i produkter som är till för att motverka att huden åldras. Använder man nattljusoljan på rätt sätt så kan den ha en rynkhämmande effekt, men det är viktigt att man doserar och applicerar på rätt sätt och att man använder i enlighet med de instruktioner som man får på den flaska eller på den kosttillskottsburk som man väljer.