Kärt barn har många namn, och därför kallas psylliumfröskalet även för husk och fiberhusk. Psylliumfröskal består till största delen av fiber, och fungerar alldeles utmärkt som ett glutenfritt alternativ vid bakning. Ett extra plus är att det dessutom är fritt från kolhydrater. Därför används det flitigt av både glutenallergiker och personer som exempelvis vill göra sitt hembakta bröd nyttigare.

Psylliumfröskal som fibertillskott

Psylliumfröskal innehåller ungefär 85 % fibrer, och är därför perfekt som fibertillskott för dig som vill förbättra din mag- och tarmhälsa. Dess fibrer är nämligen vattenlösliga och bildar en slags gel, som bidrar med en hel rad positiva hälsoeffekter.

Vid förhöjda blodkolesterolvärden kan de gelbildande fibrerna från psylliumfröskalet bidra med gynnsamma effekter. Det är nämligen så att de gelbildande fibrerna kan binda gallsalter, och hjälper på så vis till att frakta dem ut ur kroppen. Gallsalterna behövs i kroppen för att bryta ner det fett vi äter, och mer måste bildas i takt med att de försvinner med de gelbildande fibrerna. Bildningen av gallsalt är en kolesterolkrävande process, och kolesterol plockas från blodet, vilket bidrar till att blodkolesterolet sänks.

Psylliumfröskal kan även hjälpa dig till ett balanserat blodsocker, eftersom att de gelbildande fibrerna även ger en fördröjd magsäckstömning. Det gör både att man känner sig mätt längre, samtidigt som det leder till en långsam inverkan på blodsockret och insulinutsöndringen – perfekt för dig som vill gå ner i vikt!

Psylliumfröskal vid bakning

Eftersom att psylliumfröskalen sväller vid kontakt med vatten är de suveräna att använda vid bakning istället för gluten. Det ger nämligen degen en bra bas som gör den följsam och knådbar, men det bästa är nog det saftiga resultatet!

Psylliumfröskalen är ett bra alternativ för dig som är glutenintolerant, men kan med fördel användas av dig som går på en energisnål diet i och med att psylliumfröskalen är fria från kolhydrater.

Tre saker du kanske inte visste om psylliumfröskal

  • Varje psylliumplanta kan ge upp till 15 000 psylliumfrön
  • Psylliumfröskal kan hjälpa till vid magbesvär såsom förstoppning
  • Psylliumfröets planta klassas som en ört