Ricinoljan har använts under flera tusen år, både utvärtes och invärtes, och det här är en trögflytande olja som har blivit särskilt populär på senare tid för att den tycks vara en hjälp för den som vill ha vackert hår. Oljan kommer huvudsakligen från ricinträd och den kallas även för kastorolja, castorolja, amerikansk olja, resinolja och bäverolja. På engelska så kallas ricinolja för castor oil, och kvinnor som har velat dra igång en försenad födsel vet att det rekommenderas att ta en sked med denna olja för att värkarna ska få fart.

Ricinolja utvärtes och invärtes

Den här oljan var välkänd bland de gamla grekerna som kallade den för egyptisk olja. Historiskt sett så har man kallpressat oljan eller kokat eller rostat fram den. Något som alltid har varit ett problem med ricinolja är att den inte luktar gott men det här är inget problem med de moderna ricinoljeprodukterna. I och med att den här oljan behandlar torr hud så pass effektivt så använde man den traditionellt sett som effektivt skydd mot solen och djupverkande behandling för skadad hud. Historiskt sett så var det främst fattiga som inte hade råd med lyxigare varianter som använde sig av den här oljan för att ta hand om kroppen utvärtes. Även maskiner har mått väldigt bra av att bli insmorda med den här oljan som fortfarande kan vara en bra lösning då man har problem med gnissliga gångjärn.

Numera så är det inte så billigt med ricinoljeprodukter eftersom de håller otroligt hög kvalitet. Men idag så använder vi inte bara oljan utvärtes för att behandla torr hud och skadat hår. Ricinoljan kan nämligen också förtäras, fast inte i alltför stora mängder då den har en enormt laxerande effekt. Det är just den här effekten som vi kan dra nytta av, och med smaksatta ricinoljeprodukter så får man en bättre smak än den som den rena ricinoljan erbjuder.

I håret

Anledningen till att alltfler använder sig av ricinoljeprodukter i håret är att det hävdas att dessa kan stimulera bättre hårväxt och ge ett tjockare hår med mer lyster. Om man också smörjer in naglar och hud så kan man se fram emot att slippa torra och trasiga nagelband och torr och fnasig hud som kliar. Genom att applicera oljan 2-3 gånger per vecka till hårbotten såväl som till ögonfransarna så sägs det att man kan få bättre hårväxt, längre ögonfransar, och även bättre kvalitet på håret. Efter en behandling så är det bara att tvätta ur oljan med vanligt schampo.

För att starta en födsel

När en födsel inte kommer igång som den ska så kan man vilja ta till naturliga metoder för att värkarna ska dra igång så att man slipper andra igångsättningsmetoder. Då kan man testa att ta en sked ricinolja för den laxerande effektens skull. Diarré sägs nämligen vara något som kan påverka värkar och stimulera en födsel att få bättre fart. Många som har testat menar dock att det mest leder till illamående och att det förvisso kan kännas bra med tomma tarmar efter födseln men att det kanske inte är en så smidig metod som man skulle kunna tro.

Det verkar alltså vara bäst att använda sig av ricinpreparat som skönhetsprodukter för en skön känsla både utvärtes och invärtes.

Källa: Ricinolja.com – Utförlig information och tips kring ricinolja