Du har säkert redan hört talas om Spirulina som är ett ämne som finns i ett femtiotal olika alger med en massa fina näringsämnen. Det är numera rätt så populärt med Spirulinadrinkar såväl som andra former av algen som gör det möjligt att tillgodose sig alla de fina ingredienserna och må bättre. Det är inte svårt att hitta bra spirulinaprodukter, för det finns ett stort utbud av Spirulina i svenska hälsokostbutiker, men jag brukar köpa Spirulinapulver från Superfruit som är ett av de billigare alternativen men som samtidigt håller hög kvalité. Spirulina-algen växer både i sötvatten och i saltvatten, men det är viktigt att veta att den lätt tar till sig föroreningar som tungmetaller. Därför så ska man vara mycket noga med att köpa bra märken som kommer från rena vatten.

Vad är det som är så bra med Spirulina?

Det som är så bra med Spirulina är framförallt att algen består av så många näringsämnen. Med viktiga B vitaminer, zink och järn så är det också många som menar att det här är det enda som man behöver för att ge immunförsvaret en kick. Tester i tuber och på djur har pekat mot att Spirulinan kan vara effektiv mot sjukdomar och då även så grava hälsotillstånd som cancer, men man har ännu inte lyckats bekräfta detta genom tester på människor. Det råder dock inga tvivel om att näringsinnehållet i denna alg är fantastiskt bra så den rekommenderas för folk som vill få i sig mineraler, vitaminer och proteiner på ett hälsosamt sätt.

Det finns antaganden om att Spirulinan kan ha effekter som att till exempel sänka kolesterolet och därmed fungera förebyggande mot hjärt- och kärlsjukdomar. I och med att man även får i sig gott om antioxidanter så kan denna alg anses ha en bromsande effekt på åldrandet.

Hur mycket ska man ta?

Rekommendationen för hur mycket Spirulina man bör ta ligger för närvarande på upp till 10 gram per dag. Om man tar mer så innebär det att man kanske får lite för mycket järn men det är inget som man blir sjuk av. Däremot kan alltför mycket järn i kroppen leda till att fria radikaler tillkommer och då motverkar man ju den goda effekten som man får av antioxidanterna så det kan vara klokt att hålla sig till rekommendationerna och att inte överdriva.

Hur ska man inta pulvret?

När man köper ett pulver med Spirulina så får man ofta förslag på hur detta kan användas. Det vanligaste är att man mixar ihop goda drinkar som får en fin blågrön färg av pulvret. Man kan också tillsätta pulver i soppan utan att smak ändras men med vetskapen om att man på detta sätt höjer näringsvärdet. Drinkar kan ju varieras och drickas morgon som kväll, och det är också lätt att ta med sig pulver till jobb och andra ställen där man snabbt kan blanda ihop en nyttig drink som ger kraft och hälsa.

Vill du läsa mer om Spirulina & hitta recept till smoothies eller shots så kan vi starkt rekommendera Spirulina.se som är en dedikerad sajt om denna superalg.