För den som vårdar sin hud så är fördelarna med kollagen ingen nyhet. Faktum är att kollagenprotein är en helt naturlig del av vår kropp och alldeles nödvändig för att vår hud, våra muskler och leder ska må bra. Nu är det dock så att den naturliga produktionen av kollagen upphör omkring 20-årsåldern och det här är något som kan leda till stelhet, rynkor och andra ålderstecken. Kollagenet som är ett fiberprotein har länge använts för hudvård inom sjukvården när man har behandlat brännskador, och inom sminkindustrin så är detta protein också välkänt för sina positiva effekter. Nu kan man också se att fitness-industrin har fått upp ögonen för proteinet som uppenbarligen även är till stor hjälp för den som vill gå ner i vikt och hålla sina muskler i trim.

Vad är kollagen?

Om man ska vara helt korrekt så kan man inte säga att kollagen är ett protein för det handlar faktiskt om en rätt så komplicerad grupp av proteiner som innefattar aminosyror samt organiska molekyler av kol, väte och syre. Det vanligaste är att man anger kollagenprotein som fiber och man kan säga att cirka 30% av kroppens alla proteiner kommer från denna grupp. Kollagenet fungerar som byggstenar för alla kroppens system och det är en viktig del av de skikt som skyddar våra organ. Tillsammans med keratin så ger kollagenet huden styrka och vattentäthet samt smidighet, och när kollagenhalten i kroppen går ned så är en effekt att det kan uppstå rynkor.

Fördelar med kollagenproteinet

Man kan alltså ta kollagentillskott av flera olika anledningar och det här är inte något som bara är till för de som är intresserade av sport och muskelbygge. Faktum är att många som tar proteintillskott som ett sätt att öka muskelmassa snabbare ser kollagenpulver som mindre effektiva än till exempel whey (vassle). De fördelar man kan se med kollagentillskotten är:

  • Vackrare hy
  • Förbättrad sömn
  • Bättre metabolism
  • Mer energi
  • Smidigare hud
  • Smidiga leder och muskler

 

Det finns fler fördelar och för många så blir dessa uppenbara så snart som de börjar ta minst 10 gram av detta tillskott. Många av pulverprodukterna håller ett mått på 20 gram och de anses säkra att använda sig av såvida man väljer en produkt som är godkänd i Sverige.

Kroppens klister

Man skulle kunna säga att kollagenet är som ett slags supersmart klister som bara fäster precis där det behövs och faktum är att man kan framställa bra limprodukter just med detta protein. Det går att få fram kollagenprotein även från växtriket men det vanligaste är att man använder sig av animaliska källor vilket kan vara bra att veta för den som är vegetarian och som vill använda sig av ett proteinpulver. Om man ska välja detta kosttillskott eller inte är i mångt och mycket en individuell fråga. Det handlar förstås om vad man vill åstadkomma med sin träning och även vilken produkt man väljer då kollagenet brukar kombineras med andra protein som till exempel vassleprotein samt vitaminer.