Den som vill testa periodisk fasta för att gå ner i vikt får ofta rådet att börja med att fasta varannandag. Med varannandagsfasta så menar man precis som det låter att man fastar en dag, äter som vanligt den nästa, fastar dagen därpå, och så vidare. Det här är en rätt tuff diet men den ger snabbt resultat för det är svårt att äta för mycket de dagar då man kan äta som vanligt, och genom att man fastar så många dagar per vecka så får man snabbt ett kaloriunderskott. Vill man gå ner i vikt och bränna fett så handlar det ju om att göra av med fler kalorier än vad man får i sig och då är denna metod att rekommendera.

Hur går det till?

Rent praktiskt så fungerar varannandagsfastan som så att man håller sig till omkring 500 kalorier den dag som man fastar. Det här betyder alltså att du kommer att kunna äta och dricka men inte som vanligt. Man kan vara duktig på att finna kalorisnål mat och att sprida denna över fastedagen så att man orkar med, annars kan det bli väldigt jobbigt att köra med den här metoden. Dagen efter fastedagen så får man äta precis som vanligt men det som händer är att man inte kan äta hur många tusen kalorier som helst bara för att man får det. På så vis så hamnar man på minus och man kan snabbare bli av med övervikt.

Kan alla fasta?

Nej, alla kan inte, och ska inte, fasta. Man måste vara frisk för att fasta på ett säkert sätt. Om det är så att man lider av någon form av sjukdom, är gravid eller ammar så ska man först kontrollera att det inte kommer att bli farligt att äta så lite varannan dag. Att fasta varannan dag är ingen mirakelkur. Det här kräver en rejäl ansträngning mentalt och fysiskt så man måste verkligen ladda inför dieten och se till att man har en coach som man kan prata med då det känns för tufft att fasta igen. Här kan det vara smart att ha en kompis eller partner som kör på samma diet så att man kan hjälpa varandra. Det är aldrig rekommenderat att genomföra en så tuff diet om man har små barn eller är i en väldigt hektiskt period där det inte kommer att fungera att bli tjurig för att man inte har ätit ordentligt.

Hur länge ska man hålla på?

Hur länge man ska fasta beror förstås på vem man är och hur mycket vikt man vill bli av med. Det finns inget som säger att man inte kan hålla på med varannandagsfasta i flera veckors tid men sanningen är den att det här lätt blir tradigt. Ska man fasta på fredag eller lördag, och vad händer när det blir dags för fester och speciella tillfällen där det kommer att anses oförskämt om man inte äter som alla andra? Varje person måste själv utforma en plan för hur länge fastan ska pågå. När man sedan når slutdatum så kan man utvärdera och se hur mycket vikt man förlorade samt hur man mår i övrigt.