Det är sällan som man stannar till och tänker på hur fantastiskt det är att kroppen fungerar utan att man behöver göra särskilt mycket. För många så är det först när en sjukdom eller skada dyker upp som man inser hur fint det är att vara frisk och må bra. Egentligen vore det rätt konstigt om gemene man gick omkring och funderade på vikten av grenade aminosyror, men för den som är väldigt intresserad av fitness och hälsa så får dessa syror en hel del uppmärksamhet då de påverkar byggandet och underhållet av muskler. Den som tränar mycket bör dra nytta av preparat som ger tre av de viktigaste essentiella aminosyrorna, du kan lära dig mer om dessa här: http://bcaa.se/.

Vadå grenade aminosyror?

bcaa aminosyrorDet finns många olika aminosyror som vår kropp kan tillverka eller som den måste få från vår kost för att fortsatt fungera som den ska. Det som är så finurligt med dessa syror är att de samarbetar som i ett system där en syra är nödvändig för att en annan ska bildas. Det här är verkligen något som kan få en att förundras över hur precis vår kropp är utformad. Det tycks inte finns någon process som är onödig och allting ingår i ett perfekt system. Nu gäller det dock att inse att man måste få i sig rätt kost för att balansen mellan de olika proteinerna och kroppens processer ska förbli intakt. Tre av de allra viktigaste grenade aminosyrorna är leucin, valin och isoleucin och det är dessa som man refererar till som BCAA. Det här är syror som grenar ut sig på liknande sätt men som alla har egna viktiga funktioner.

Stor hjälp

Det som gör att idrottare och fitnessfreakar är så noga med att ta tillskott med BCAA är att dessa aminosyror är en stor hjälp vad gäller nybildning av protein i kroppens celler. Man kan inte äta proteinrik mat under en veckas tid och sedan tro att man har tillräckligt för resten av året. Proteinet bryts hela tiden ner så kroppen måste få mer via mat och tillskott. Med BCAA preparat så får musklerna en stor hjälp och man kan enklare bygga och underhålla sin muskelmassa.

Räcker det inte med mat?

Många undrar varför man måste ta tillskott, det borde ju räcka med mat då den här typen av aminosyror bevisligen finns i kött och fisk. Visst kan det räcka med mat men man måste äta väldigt mycket om man tränar hårt. Dessutom så är det bara tillskott med BCAA som visar exakt hur mycket man får i sig och det är till en stor hjälp då man inte har lust att vräka i sig en massa mat som även tillför andra ämnen som kroppen inte har ett lika stort behov av.